2009. március 8., vasárnap

Malloreddus alla campidanese


Az ünnepi galuska

Az apró galuska a szardíniai konyhán legalább olyan nagy szerepet játszik, mint a kenyér. A helyi szakácsok - legalábbis a jeles ünnepeken - nem engednek abból, hogy maguk készítsék a hagyományos tésztát. A malloreddus bátran nevezhető szardíniai nemzeti ételnek. Állítólag a gnocchetti sardi - így nevezik az apró finomságokat a szardíniai nyelvterületen kívül - már az ókorban is elterjedt volt az egész szigeten. A tészta durumbúzadarából készül, melyet összekevernek sóval és langyos vízzel. Jellegzetes sárg
a színét a malloreddus a hozzákevert sáfránynak köszönheti. Miután a tésztát alaposan meggyúrják, egészen addig, amíg szép rugalmas lesz, egyforma adagokra osztják, és vékony rudacskákat sodornak belőle. Majd ezután kezdődik az igazi kézműves-varázslat. Egy ügyes fogással a tésztarudakból levágott darabkákat először kilapítják, ezután a hüvelykujjal ügyesen összesodorják, majd végighúzzák a fésűszerű kereten, és egy recés deszkán vagy szita szőrén, hogy kialakuljon jellegzetes barázdás felülete. Az apró mesterművekhez hagyományosan egyszerű paradicsommártást vagy bárányhúsos ragut, esetleg kolbászt adnak. Aki egészen klasszikus formában szereti, a malloreddust kevéske vajjal és reszelt pecorino sajttal tálalja.


Malloreddus alla campidanese

Hozzávalók:
300 g malloreddus, 400 g darabos paradicsomkonzerv (mondjuk Mutti), 2-3 ek. olívaolaj, 1 kisebb fej vöröshagyma, 5 dkg friss kolbász, 1 csipet sáfrány, 7-8 dk reszelt pecoriono sajt, friss bazsalikom, só, bors

Elkészítés:
Felteszem forrni a tészta vizét. Az apróra vágott vöröshagymát megpárolom az olívaolajon. Ráöntöm a paradicsomot, beledobom a kolbászt, megszóróm sáfránnyal, sóval és frissen őrölt borssal. 10-15 percig főzöm. Mielőtt elzárnám a gázt, 7-8 nagy levél bazsalikomot vágok bele. A tésztát leszűröm, majd összekeverem a szósszal. A reszelt sajttal megszórva tálalom. (Én sajnos nem tudtam Fehérváron pecorinot beszerezni, még az Intersparban is azt mondták, hogy nekik nincs.. ha valaki tudja esetleg, hogy hol tudnék itt kapni, írja már meg, legyen szíves!)

3 megjegyzés:

duende írta...

Jé, Palócprovance is pont ilyet főzött nemrég! :))

Csináld magad mozgalom... Hm? :)))

Reni írta...

Most néztem meg Palócprovance blogját, és tényleg... ő szombaton rakta fel, én pénteken :)

Csináld magad? Hááát... még a lasagne-t elnyújtogattam magam, de a malloreddus-hoz kicsit lusta lennék :)

duende írta...

Igen, ez is a "szedjen hangyát" mozgalom egyik oszlopos tagja lehet... :)))