Tiramisú: Azaz dobj fel!


Már millió tiramisú receptet olvastam életemben, és sosem tudtam eldönteni, hogy melyiket készítsem el... A hétvégén úgy döntöttem, hogy kipróbálom az új könyvemben található receptet.

"A tiramisú szó szerint azt jelenti: "dobj fel engem". A kultikus desszert meg is teszi: finomságával és persze a benne lévő jó erős feketekávéval.
Kié az első tiramisú készítésének dicsősége? A piemonteiek találmányuk, a babapiskóta miatt mondják magukénak. Lombardiában azért, mert a mascarpone az ő vidékükről származik. A velenceiek, a toscanaiak, sőt a rómaiak is igényt tartanak a szerzőségre. A sok-sok véleménynek megfelelően a tiramisúnak számtalan receptje van. A legnagyobb különbség közöttük abban mutatkozik, hogy hol milyen szeszesitallal készítik: a konyaktól a marsalán, az amarettón, a whiskeyn és a rumán egészen a kávélikőrig minden lehetséges." (Olasz Kulinária)
Hozzávalók:
5 ek. cukor, 4 tojássárgája, 50 dkg mascarpone, 20 dkg babapiskóta, 4 ek. erős feketekávé, 4 ek. amaretto, cukrozatlan kakaópor a szóráshoz
Elkészítés:
A
tojássárágáját a cukorral (legnagyobb fokozaton) krémmé keverjük. Kanalanként hozzákeverjük a mascarponét. Egy nem túl magas üveg- vagy porcelántál alját kibéleljük babapiskótával. Összeöntjük a kávét meg a likőrt és ezzel a keverékkel meglocsoljuk a piskótákat. Rákenünk egy réteg krémet, majd ismételjük az eljérést, amíg a hozzávalók el nem fogynak. A tetején krém legyen. Egy órára hűtőbe rakom, majd ezután szórom meg jó gazdagon a kakaóporral (így nem olvad bele a krémbe a kakaó). Még jó pár órát (vagy inkább egy éjszakát) hűtöm, ezután fogyasztom.

(a kép nem lett a legjobb... sőt.... de most így sikerült)

Megjegyzések

  1. Gyönyörű látvány, ennivalóan szép :-)

    VálaszTörlés
  2. Úgy ennék belőle egy kicsit.Gyönyörű.Ági

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szépen köszönöm a dicséreteket :]
    Hát most én is bevágnék egy adagot... :)

    VálaszTörlés
  4. Szia!

    Csak azt szeretném mondani, hogy kimaradt a receptből az, hogy a fekete kávéba milyen módon áztassuk a piskótát! :)

    VálaszTörlés
  5. Az áztatás valóban kimaradt, mert azt írtam, hogy meglocsoljuk a kávéval :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése