Lasagne al forno


Ilyen kemény melót még sosem vittem véghez a konyhában. Hogy miért? Magam gyúrtam és két kezemmel nyújtottam a tésztát a lasagne-hez... felért egy karizom erősítő edzéssel az biztos! Semmi elfogultság, vagy ilyesmi, de nagyon-nagyon finom lett az eredmény, ennél jobb lasagne-t még az életben nem ettem :]

Friss tészta - Alaprecept

Hozzávalók (1 adag lasagnehez - 3lap):

30 dkg liszt, 3 tojás, negyed kk. só

Elkészítés:
A lisztet átszitáljuk. A közepébe mélyedést nyomunk, beletesszük a tojást és a sót. A széleitől kezdve dolgozzuk össze, kb. 15 perc alatt jól alakítható masszává gyúrjuk. Fóliába csomagoljuk, és egy órán át pihentetjük (a hűtőben). Ezután a tésztát sodrófával (jobb esetben mindezt elvégzi helyettünk a tésztagép) vékonyra nyújtjuk, miközben folyamatosan forgatjuk, hogy minden oldalról egyenle
tesen vékony legyen.


Ragú alla Bolognese

Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma, 1 kis sárgarépa, 1 szárzeller, 10 dkg húsos szalonna, 20 dkg darált hús (marha és sertés keveréke, de használhatunk mást is), 3 ek. olívaolaj, 1 kis pohár fehérbor , 30 dkg paradicsompüré, 2 nagy ek. paradicsomvelő, oregánó, só, őrölt bors, 1 csésze húsleves (vagy víz), 1 dl tej

Elkészítés:
A hagymát, a sárgarépát és a zellert megtisztítjuk, felaprítjuk. A szalonnát kis kockákra vágjuk. Az olajat egy mélyebb serpenyőben felforrósítjuk, rádobjuk a szalonnát, majd a felkockázott zöldségeket, jól összepároljuk őket. A darált húst hozzáadjuk és lassan megpirítjuk benne. Beleöntjük a fehérbort, a paradicsompürét és a paradicsomvelőt, oregánóval, sóval, frissen őrölt borssal ízesítjük. Felöntjük a húslevessel (vízzel), és egészen kis lángon, legalább egy órán át nagyon lassan főzzük - mert ez adja meg a mártás intenzív aromáját - és időközönként belelöttyintünk egy kis tejet.




Lasagne al forno

Hozzávalók:
25-30 dkg frissen gyúrt tészta, ragú alla bolognese
A besamelmártáshoz:
3 ek. vaj, 3 ek. liszt, só, frissen őrölt bors, 5 dl tej

vaj, parmezán (én most edamival kevertem) sajt

Elkészítés:
Az alaprecept alapján elkészített tésztát 3 darabba szedem, majd mindegyikből 1-1 kb. 3 mm vékony lapot nyújtok (ha formám ovális, akkor oválisat, ha téglalap alakú, akkor értelem szerűen téglalap alakút) :) (Mivel frissen készített tésztáról van szó, én nem főztem meg előre, mert finomra megpuhult - pont al dente-re - az a tészta)
A ragú-t a recept szerint elkészítjük.
A besamelmártáshoz a vajat egy edényben felolvasztjuk, beleszórjuk a lisztet, elkeverjük, sózzuk, borsozzuk. Fokozatosan hozzáadjuk a tejet, állandóan kevergetve felfőzzük, öt percig lassan forrni hagyjuk.
Jól kivajazunk egy sütőformát. Az alját egy réteg lasagnelappal befedjük, egyenletesen beterítjük besamelmártással. Erre kerül egy réteg ragu, amit megszórunk reszelt sajttal. Ismét egy réteg tésztalappal befedjük, és addig folytatjuk, amíg minden hozzávalót elhasználunk. A legfelső réteg lasagnére rátesszük a maradék besamelmártást (nekem maradt még ragum is, tehát azt is), sajttal és vajdarabkákkal megszórjuk. 200°-ra előmelegített sütőben mintegy 20 percig sütjük.


Megjegyzések

  1. Szia Reni!
    Sk lasagne teszta, na erre meg nem is gondoltam, de tuti jo lehet...
    Eppen mult heten gyurtam levestesztat, mert csak ugy kedvem tamadt az otthoni hazi tesztara, viszont ezt is biztosan ki fogom probalni.
    Elkeszitettem a gnocchit, nagyon finom lett!!!

    VálaszTörlés
  2. http://www.amoreitalia.hu/Receptek/Lasagne-al-Forno.html

    egészen hasonló recept :-)

    VálaszTörlés
  3. Tényleg :)
    Az én receptemet az Olasz Kulinária c. könyv ihlette.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése