Töltött padlizsáncsónakok



Legutóbbi bevásárlásom alkalmával gyönyörű padlizsánok hívogattak engem a zöldséges pulthoz, a következő mondatot a fülembe duruzsolva: "Vegyél meg, egyél meg!" Ennek természetesen nem állhattam ellen, így egye-fene, vettem egy szép darabot. Gondolkoztam viszont, hogy miként is készítsem el. Legelőször rakott padlizsán jutott eszembe, de egy darabot ahhoz végül kevésnek találtam volna, így döntöttem a töltött padlizsán mellett. Féltem, hogy férjecském hogyan reagál erre az étekre, mert soha nem evett eddig padlizsánt.. (nem úgy mint én... mondjuk a legtöbbször én is csak faszénen grillezve, de hm, az isteni) Azonban hála az égnek ő maximálisan nyitott a főztömre, tehát adott esélyt neki. Kellemes csalódás volt számára ez a nagyon egyszerű, de nagyon finom étel.

Hozzávalók (2 főre): 1 nagyobb (vagy két kisebb) padlizsán, 1 fej vöröshagyma, 2 vékonyabb szál póréhagyma, 3 gerezd fokhagyma, 10-15 db koktélparadicsom, 5 dkg parmezán sajt, 10 dkg mozzarella, 10 dkg pirított zsemlekocka, csípős paprika, bazsalikom, só, bors, olívaolaj

Elkészítés: megmosom a padlizsánt, majd félbevágom és kivájom a belsejét úgy, hogy a héja csónakformát alkosson. Olívaolajon megpirítom a vöröshagymát, póréhagymát. A padlizsán "belet" apróra felkockázom, majd hozzáadom a párolt hagymához a két gerezd apróra vágott fokhagymával együtt. Sózom, borsozom, és megszóróm csípős paprikával, bazsalikommal tetszés szerint. Fedő alatt párolom úgy 10 percig, amíg szépen "összefőnek". Rádobom a feldarabolt paradicsomot, és az egy gerezd fokhagymával bedörzsölt pirított zsemlekockákat (én pirítósból vágtam kockákat :D így egyszerűbb). Pár percig főzöm még, majd végül belekeverem a lereszelt parmezánsajtot. Ezt a zöldségragut belekanalazom a csónakokba, a tetejüket megpakolom (bőségesen) mozzarella szeletekkel, és úgy 15 percre 250°-os sütőbe tolom :)
Ezután már nincs más, mint enni, enni és enni! :)

Megjegyzések