2009. január 18., vasárnap

Csupa finom keksz

A képen látható keksz a 2. változat

Az utóbbi időben elfogott a kekszsütési láz, mert akárhánys
zor készítettem mindig olyan hamar elfogyott, hogy csak na :)
Háromféle változatot sütöttem a napokban összesen, gondolom mindenki eldöntötte, hogy kinek melyik jött be a legjobban.



Régen mindig meg voltunk az öcsémmel őrülve, amikor kirándulni mentünk, és ilyen előrecsomagolt "cookies"-t biztos, hogy mindig vetettünk anyával útravalónak. Azonban nekem mindig hiányzott belőle valami... egyedül a Milka által forgalmazott sütikék kerültek többször is a bevásárlókosárkáknba. Azonban úgy gondoltam, hogy többé nem próbálkozom ezzel az ipari változattal, biztos voltam benne, hogy egy abszolút nem bonyolult dologról van szó, így elkészítettem az első adag saját kekszemet.
Kábé a muffinhoz tudnám hasonlítani azon tulajdonságai alapján, ho
gy bármit bele lehet rakni, amit csak gondol az ember. Azóta többfélét is sütöttem már, most például a következőket:


Hozzávalók - első változat (kb. 35 db kekszhez):
20 dkg liszt, 10 dkg puha vaj, 1 csomag sütőpor, 2 csomag vaníliás
cukor, kb. 5 dkg cukor, 1 tojás, 5 dkg fenyőmag, 1 nagy citrom reszelt héja (vagy két kisebbé), 15 dkg kisebb-nagyobb darabokra vágott étcsokoládé (min. 70%-os), egy jó marék zabpehely/müzli.

Elkészítés:
Összekeverem a lisztet, a sütőport, a vaníliás cukrot, a cukrot, a
fenyőmagot, a csokoládét és a citromhéjat. Hozzáadom a vajat és a tojást, majd tésztát gyúrok belőle. A tésztát frissentartó fóliába csomagolom és egy jó órára berakom a hűtőbe pihentetni. Ezután kiterítem egy lisztezett deszkára kb. 5 mm vastagságúra nyújtom és formákat szúrok belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakom a sütiket, a tetejüket megszóróm egy kis barnacukorral (hogy finoman karamellizálódjon) majd és 180°-os, előmelegített sütőbe rakom sülni őket. 10-12 perc alatt el is készülnek.

Hozzávalók - 2. változat:
20 dkg liszt, 10 dkg puha vaj,
1 cs. sütőpor, 1 tojás, 2 cs. vaníliás cukor, 4-5 evőkanál méz (ebben az esetben is a narancsos akácmézemet használtam), kb. 10 dkg durvára tört mogyoró és mandula és egy csipet só.
Hozzávalók - 3. változa
t:
20 dkg liszt, 10 dkg puha vaj, 1 cs. sütőpor, 1 tojás, 2 cs. vaníliás cukor, 4-5 evőkanál méz (cukor helyett), 3 tk kakaó (keserű!), fahéj, gyömbér, kb. 10 dkg durvára tört mo
gyoró és mandula, csipet só.

Én sosem bírom megállni, hogy ne egyek belőle akkor, amikor még tűzforró :)Egy Trastevere-i pasticceria kirakata

Nincsenek megjegyzések: