2009. január 23., péntek

Bechamel és sonka

Mire hazaértem ma a munkából, szeretett férjem ágynak esett, ledöntötte a láz. Nekiálltam a karácsonyfát leszedni. Ezzel még nincs is gond, mert hamar megvolt. Azonban ezután jött a hidegzuhany. Ez a fa felfele sem fért be a liftbe, ergo lefele sem fog. Fogtam hát a fűrészt, és szegény kis fánkat feldaraboltam (a 7. emeletről nem fogom lecincálni a lépcsőn...) Miután ezzel is megvoltam, a következő horror az, amikor szembesültem azzal, milyen kosz is halmozódott fel a délutáni munkálkodásom által. Seprű, porszívó... hajrá! 1 órácska alatt ez is megvolt, nappali rendben. Ekkor hangosan mordult a gyomrom, aki keményen reklamált azért, hogy ma még nem kapott semmi érdemlegeset, amit ételnek lehet nevezni. Gondoltam egyet-kettőt, és meg is álmodtam, hogy mit szeretné(n)k enni. Mivel Danikám torka nagyon fáj, ezért valami könnyű, toroknak selymes ételt állt szándékomban készíteni. Így lett a következő:

Hozzávalók (kb. 4 adag): 500 g farfalle tészta, 5 dkg vaj, 3 dkg liszt, 5 dl tej, 1 tojássárgája, 10 dkg reszelt sajt (én edamit és parmezánt használtam), 1 db lilahagyma, 6-7 db friss bazsalikomlevél, szerecsendió, só, bors, olívaolaj és egy kis pancetta (finom, olasz sonka... ehhez konkrétan még bresaola-t is el tudok képzelni)

Elkészítés:
A tésztavizet felteszem forrni, kis olajat, sót teszek bele. A hagymát apró kockákra összevágom, majd csöp
pnyi olívaolajon üvegesre párolom. Közben a vajból, lisztből és tejből béchamelt készítek. Belekeverem a tojássárgáját, sózom, borsozom és állandóan kevergetve sűrűsödésig összerottyantom (ha nagyon-nagyon sűrű lenne, akkor mehet hozzá még egy kis tej). Miután a mártás felforrt, beleöntöm a sajtot, majd addig keverem, míg el nem olvad. Ezek után belekeverem még az apróra vágott bazsalikomlevelet, a párolt hagymát és friss szerecsendiót reszelek bele. A mártást a kifőtt tésztára öntöm, összekeverem és tálalásnál vékony csíkokra vágott sonkával díszítem, ami mellesleg remekül kiegészíti a mártást.


Nincsenek megjegyzések: